Vicepremierul Liviu Dragnea a mers, marți, în județul Mehedinți, unde a declarat că viitura pe Dunăre va ajunge la Porțile de Fier în aproximativ 30 de ore, urmând să fie gestionată prin barajele de la Porțile de Fier I și II de reprezentanții Apelor Române și reprezentanții Hidroelectrica, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a adăugat că nu există „niciun punct vulnerabil de-a lungul Dunării”, care să necesite evacuarea localnicilor.
„Trebuie să ținem cont că ne așteaptă patru sau cinci săptămâni cu o presiune constantă pe Dunăre. De modul cum colaborează Apele Române cu Porțile de Fier, ne fac nouă viața mai ușoară sau mai grea în aval, pe tot cursul de apă al Dunării. Nu se pune problema evauării niciunei localități. Nu există la această oră niciun punct vulnerabil de-a lungul Dunării unde să existe riscul ruperii sau prăbușirii digului. Prin sistemul permanent de monitorizare, zi și noapte, de-a lungul întregului dig de apărare a Dunării pe teritoriul României, Apele Române, ISU, pompierii, monitorizează permanent dacă eventual apar fisuri, dacă apar infiltrații”, a declarat Dragnea, la Sucursala Hidroserv Porțile de Fier.
Potrivit reprezentanților Apelor Române, viitura care se așteaptă pe Dunăre din Serbia, cel mai târziu în 22 mai, va fi urmată de o alta care vine din Austria și Ungaria, fapt ce creează o presiune de lungă durată pe malurile fluviului.
„Singura problemă a noastră, a celor de la Apele Române, este să supraveghem zona întrucât această viitură va fi pe o durată destul de mare, de trei-patru săptămâni, și întrucât ea s-a declanșat în principal din Serbia, Croația, Bosnia, urmând ca la o zi, 36 de ore, un alt vârf de viitură de pe Dunăre din Austria, Ungaria, însă spre norocul nostru aceste viituri nu s-au suprapus, astfel încât să creeze un debit mult mai mare, să ne creeze probleme în aval, Porțile de Fier gestionând situația. Noi avem sarcina să monitorizăm digurile. Ele sunt foarte mult timp sub presiune, există riscul să apară grifoane, există riscul să apară infiltrații și noi trebuie să le observăm din timp, să intervenim, pentru a nu se produce o rupere de dig, care ar putea într-adevăr să producă anumirte probleme în aval de Porțile de Fier II”, a declarat directorul Administrației Bazinale Jiu, Marian Talău.
Talău a dat asigurări că debitele care se așteaptă pe fluviu nu vor depăși 13.500 de metri cubi pe secundă, acestea putând să fie controlate fără să provoace pagube materiale însemnate, el adăugând totodată că în anul 2006, atunci când s-au produs inundații în localitățile din aval de Porțile de Fier, debitele la intrarea în țară erau de 15.800 – 16.000 de metri pe secundă.
Deversoarele de la Barajul Porțile de Fier I au fost pornite în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru ca debitul să fie reglat pe fluviu, astfel încât să nu se creeze probleme nici în Serbia, în zona Belgrad, și nici în aval.
Întrebat despre producția de energie electrică de la Porțile de Fier, directorul Hidroelectrica Porțile de Fier, Nicolae Tudorescu, a declarat că deși la debite mari, energia electrică produsă este mai scumpă, compania nu este în pierdere.
„Hidroelectrica asigura acum 45% din energia României. Chiar dacă noi producem acum energie mai scump, compensăm cu energia de pe Olt, Argeș, Râmnicu Vâlcea, Bistrița, unde sunt debite foarte mari pe râuri și cu costuri foarte mici. Deci, Hidroelectrica nu este în acest moment în pierdere, dimpotrivă”, a declarat Nicolae Tudorescu.
Dunărea se află, de sâmbătă și până în 26 mai, sub cod portocaliu de inundații, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.
Oana Mitu, [email protected]